tirsdag 24. september 2013

Seilbåt eller seilcruise?

Daglig leder Heidi Juhler
Hvorfor kjøpe og vedlikeholde en seilbåt når du kan være gjest på et større seilcruise? Det er et av mange spørsmål stilt på fjernvarmens klimatoppmøte i går her i New York (District Energy Climate Summit).

Seiling ser lett ut, men krever seilferdigheter, ellers tar du en stor risiko når du er langt fra land og det blåser opp. Slik er det med energiforsyning også.

Gir det mening at byfolk, godt vant med trikk og T-bane, installerer solceller, varmepumper og vindmøller på hvert bygg, når de kan nyte gleden av kollektiv, miljøvennlig infrastruktur som fjernvarme?

Det er derfor noen av oss velger å bo i byen, for å få disse godene på døra. Å velge sin egen varmeforsyning er blitt en motesak blant enkelte. Men hva er det mest miljøvennlige, å løfte i flokk slik at innsatsen monner eller enhver for seg selv? Og hva med vinterkulda og sikkerheten?

Fjernvarmen har hatt godt av å bli grønn og er nå CO2-nøytral. Samtidig leverer den hele året og under kritiske forhold. Det er gjennomgangstonen på klimatoppmøtet her i New York når vi hører om lokale fjernvarme og kjølesystemer i Europa og i USA: kundene får den varmen og kjølingen de har bestilt, uansett Sandy eller «vanlig» ekstremvær som ingen har garanti mot.

Studier fra Danmark viser at utslippene fra huspiper i Københavns forsteder har 10 ganger mer sot og partikler enn lufta på Kongens torv en travel mandag morgen. Fjernvarmen i København bruker brensel som ikke er så enkelt å håndtere i hvert bygg. Der fjernvarmen må installere renseteknologi og måler alle utslipp, er det ingen krav for små systemer i bygg. Samtidig er det nå en gang slik at man ikke greier seg med solceller og varmepumper hele året, men uansett må ha påfyll de kaldeste dagene.

Derfor: bygg det som er best for folk  og miljøet i byen. Fjernvarme er en luksus som skal nytes av de som får det. La de profesjonelle ta seg av sikkerheten.